COP DE CALOR

09/07/2016

La calor també afecta als animals de companyia, els animals tenen més problemes que els humans per a reduïr la seva temperatura corporal.

El cop de calor és una hipertèrmia amb risc de dany temporal o irreversible de procesos fisiològics, que pot provocar fins i tot la mort. Cal anar amb especial cura i, en cas de detectar problemes d'hiperventilació o respiratoris, acudir a urgències ràpidament.

 

Factors de risc:

Altes temperatures, alta humitat, espai reduït i/o mal ventilat, poca quantitat d’aigua i/o sense renovar ni refrescar, absència d’ombra, terres pavimentats, animals molt joves i ancians, animals amb insuficiència cardiorespiratoria, braquiocefàlics (Boxer, Bulldog, Carlino…), obesos, de pèl fosc, nerviosisme, exercici d’intensitat elevada….

El pitjor enemic de l’animal però sens dubte és el cotxe. En 5 minuts sense ventilació l’animal pot morir. Tampoc recomanem les bodegues d’embarcacions per el mateix problema.

 

Símptomes d’un cop de calor:

  • No es volen moure
  • Debilitat muscular i tremolors
  • Coloració blavosa de la pell i boca per falta d’oxigen a la sang
  • Respiració ràpida i costosa
  • Augment del ritme cardíac
  • Augment de la salivació


Tractament d’urgència durant el trajecte cap al veterinari:

  • Remullar-los amb aigua a uns 20ºC a les zones de menys pèl com la panxa, orelles, coixinets plantars, part interna de les cuixes, etc. Mai cobrir-lo amb tovalloles molles. També se’ls pot col·locar un glaçó a les ingles i aixelles.
  • Humitejar la boca sense forçar-lo a beure.

Pel que fa als gats i d'altres mascotes que estan acostumades a viure a l'interior dels habitatges, el risc és mínim, tot i que aconsellem no deixar-los sortir a patis o terrasses en les hores de més calor.

Cal recordar també el problema que pateixen els animals quan contacten amb asfalt o sorra calenta, se’ls produeixen cremades als coixinets plantars; recomanem que intenteu passejar per zones no pavimentades o a hores on el terra encara no ha assolit temperatures màximes (evitar passejos a asfalt del migdia a mitjanit).

 

Per a qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Clínica Veterinària Banyoles.

972 57 48 05