La dilatació-torsió gàstrica és un augment de la mida de l’estómac (generalment per gas, líquid, aliment o una barreja d’aquests) acompanyat d’una rotació de l’estómac sobre el seu eix. És una malaltia de curs agut, és a dir que apareix de cop i va empitjorant en molt poc temps. És considerada una urgència veterinària, de manera que requereix una ràpida actuació. La taxa de mortalitat està al voltant del 50%.
Afecta generalment a gossos de races grans i gegants amb tòrax ample i profund com el Gran Danès, Pastor Alemany, San Bernardo, Dòberman, Braco de Weimar, Setter Irlandès, etc. Es pot produir a qualsevol edat però és més freqüent en animals d’edat mitja (5-8 anys). És un factor de risc també el fet que es produeixi ingestió ràpida de grans volums d’aigua i/o menjar que solen anar acompanyats d’ingesta de gas. Altres factors de risc: exercici intens postprandial (després de menjar), digestions lentes, distensió de lligaments de l’estómac, etc.
Al girar-se l’estómac i dilatar-se fa que es comprimeixin nombrosos vasos sanguinis i fins i tot òrgans com la melsa. Aquest fet provoca úlceres gàstriques i/o esplèniques (de la melsa), trombosis, hipòxia, etc. que poden derivar a necrosis, shock hipovolèmic per augment de la pressió venosa, afeccions cardíaques, fallada multi orgànica, endotoxèmia i la mort.
Els símptomes que podem veure són:
- L’animal vol vomitar però no pot
- Si aconsegueix vomitar treu escuma i a vegades sang
- Salivació excessiva
- Inquietud
- Dificultat per respirar
- Dolor abdominal
- Abdomen inflat
- Mucoses molt vermelles
- Si passa molt de temps pot estar molt dèbil o entrar en estat de coma, etc.
Com ja hem comentat el tractament és d’urgència administrant fluïdoteràpia, realitzant una descompressió gàstrica i una cirurgia per a re col·locar l’estómac a la seva posició original.
Recomanacions per evitar una dilatació-torsió gàstrica:
- No donar menjar poques hores abans o després de realitzar exercici
- Evitar que begui aigua de manera desmesurada, oferir-la poc a poc
- Si menja amb avarícia tota la ració d’aliment de cop seria millor repartir la quantitat diària de menjar en 2 o 3 vegades.
Per a qualsevol dubte estem a la vostra disposició.
Clínica Veterinària Banyoles.
972 57 48 05
Seguiu-nos també a: https://www.facebook.com/Clinica-Veterinaria-Banyoles-989275121121822/