ESPIGUES

27/05/2016

A partir de finals del mes de maig les plantes gramínies salvatges, que durant la primavera han sortit, arriben al final del seu cicle evolutiu formant el fruits que les permet expandir-se: Les espigues.


Aquestes espigues són perilloses pels nostres animals de companyia, especialment els gossos, que són mes propensos  a introduir-se a les zones amb herbes  buscant, olorant o rebolcant-se.

Les espigues, per la seva forma de punta de fletxa, penetren pels forats naturals de la nostra mascota com el nas, les orelles, els ulls, els orificis genitals, la boca i també son capaces de traspassar la pell de determinats llocs per acabar penetrant senceres. La gran problemàtica d’aquestes estructures  vegetals, és que la seva forma els hi permet entrar i les fa anar sempre endavant, mai enrere,  per això mai o casi mai surten per si soles.

Els punts clàssics d’entrada on trobar espigues són: nas, orelles (poden arribar a provocar ruptura del timpà), ulls, espai interdigital, zones cutànies properes al penis o la vulva, sota la pell en diversos llocs del tronc i abdomen.

Els símptomes bàsics depenen del lloc d’entrada essent esternuts, moviments d’espolsar-se les orelles o lateralització del cap, coixera amb inflamació de l’espai interdigital, l’animal es llepa molt la zona afectada, etc. És molt dolorós i caldrà la intervenció d'un veterinari per poder extreure la/es espiga/es amb un otoscopi i unes pinces.

Podem trobar espigues en altres llocs com el pulmó, la freqüència d’aparició es molt menor que en els casos anteriors, però amb efectes molt mes greus per l’animal, pneumònies per cos estrany.

La prevenció consisteix, en primer lloc, en no portar el gos per zones on hi ha aquestes plantes, això es fàcil a les ciutats però a la nostra comarca hi ha plantes d’aquest tipus per tot arreu, per tant, aquesta opció és difícil de dur a terme. Sí que podem controlar el nostre jardí  i si en veiem serà molt important eliminar-les per evitar que contacti amb elles.

Una altra opció és retallar-li els pèls de la part interna del pavelló auricular, de l’espai interdigital i de la zona genital,  ja que són tres punts crítics d’entrada d’espigues.

És important revisar a la teva mascota sistemàticament desprès de sortir per la muntanya, sobre tot pel cos, les orelles, els ulls i  les potes.

Si observeu qualsevol dels símptomes anteriorment descrits, caldrà que el porteu al veterinari per que l’avaluï.

Per a qualsevol dubte estem a la vostra disposició.
Clínica Veterinària Banyoles.
972 57 48 05