INTOXICACIÓ PER CALÇOTS

17/01/2017

Els calçots són uns vegetals de la família de les cebes que durant aquesta època de l’any són consumits en massa, sobretot aquí a Catalunya, a les típiques calçotades.

Tot i que nosaltres les consumim normalment i sense problema, resulten tòxiques i a vegades letals per a les nostres mascotes, sobretot gossos i gats.

Per què s’intoxiquen?

Les cebes són altament tòxiques per a gossos i gats perquè contenen unes substàncies anomenades tiosulfats que actuen sobre els glòbuls vermells i els trenquen, donant lloc a una anèmia hemolítica que pot acabar amb la vida de l’animal.

Quins són els símptomes d’un animal intoxicat per calçots?

En una intoxicació per calçots l’animal presenta vòmits, el cor batega mes ràpid, la respiració s’accelera, té les genives pàl·lides, orina sang i deixa de menjar.

Què fer si crec que la meva mascota ha menjat calçots?

Com sempre el millor és acudir ràpidament al veterinari per a poder actuar en front a la intoxicació des del principi, ja que no tots els símptomes es presenten durant les primeres hores després de la ingestió, sinó dies mes tard.

Quins primers auxilis puc aplicar a l’animal en cas de saber que n’ha menjat?

El millor és provocar-li el vòmit al mateix moment en el que l’animal els ingereix. El vòmit el podem provocar aplicant-li un grapat de sal o bé també un raig d’aigua oxigenada a la boca.

 

 

Per a qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Clínica Veterinària Banyoles.

972 57 48 05