MOLTA ATENCIÓ AMB LA PROCESSIONÀRIA DEL PI!!

17/02/2017

La processionària del pi o arna del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter de la família Thaumatopoeidae. Habita a la conca mediterrània i és una important plaga per a algunes espècies d'arbres, sobretot pins.

Un dels principals factors que limita la seva distribució són les baixes temperatures, fent que només pugui sobreviure en zones on l'hivern no és rigorós. A causa del canvi climàtic la distribució d'aquesta espècie s'està expandint; a més, el seu radi d’acció s’ha apropat més a àrees urbanes essent un perill per a mascotes i fins i tots nosaltres. Al nostre territori hem de tenir especial cura entre els mesos de febrer i abril, tot i que cada cop apareixen abans (desembre - gener).

Cada eruga té al seu cos uns 500.000 pèls o tricomes que s’assemblen a petits dards o fletxes enverinades que els expulsen quan es senten atacades. Degut al seu petit tamany i el fet que es puguin desprendre fàcilment, implica un risc d’urticària i al·lèrgia no només per contacte directe sinó també per via aèria si hi ha corrents d’aire i s’acosten massa.

Curiositat: després d’alimentar-se durant uns 30 dies als seus nius situats als arbres, les erugues baixen al terra formant una fila índia que caracteritza aquest animal (d’aquí el seu nom comú).

Si la teva mascota s’aproxima molt o, pitjor encara, llepa a una d’aquestes erugues et recomanem que la portis immediatament al veterinari perquè se li doni el tractament necessari.

Com saber si la mascota ha estat en contacte amb una processionària?

S’intentarà rascar la boca o la zona afectada perquè li farà mal, es mostrarà nerviosa i inquieta. Els símptomes més visibles són la inflamació de la llengua i fins i tot el cap. Pot tenir febre, problemes per tancar la boca, etc.

El resultat pot ser des de la necrosi de la part de la llengua afectada fins a la mort en el cas que la inflamació arribi a la laringe i produeixi asfixia.

 

Per a qualsevol dubte estem a la vostra disposició.

Clínica Veterinària Banyoles. 972 57 48 05.